Podizanje travnjaka moguće je na 2 načina

Postavljanje travnjaka sejanjem trave

Seme trava se može sejati od marta do oktobra. Najbolje vreme za podizanje travnjaka u našim uslovima je od početka septembra do kraja oktobra.

 

Koraci za sejanje trave:

I korak-Priprema zemljišta

Površinu treba pripremiti, bez obzira da li se dovozi druga zemlja ili se koristi postojeća. Prvo se grubo niveliše I dodaje osnovno đubrenje NPK (20:4:8) ili specijalizovano startno đubrivo "New grass". Ručnom frezom zemlja se usitnjava I đubrivo zatrpava uzduž i popreko. Nakon toga potrebno je pravilno iznivelisati površinu.

II korak-Setva semena

Seme trava se može sejati od marta do oktobra.Najbolje vreme za podizanje travnjaka u našim uslovima je od početka septembra do kraja oktobra. Ovde treba obratiti posebnu pažnju na izbor smeše semena, jer pravilan izbor trava garantuje opstanak iste u datim uslovima. U ponudi "Planting" doo nudi profesionalna I hobi pakovanja koje zadovoljavaju ukuse I najprobirljivijih ljubitelja zelenih površina.Nudimo smeše pogodne za
  • sunčane terene
  • zasenjene terrene
  • sportske površine
  • golf terrene

III korak –valjanje semena

Nakon posejanog semena, potrebno je pograbuljati ili pak seme prekriti tankim slojem zemlje, a zatim ručnim valjcima povaljati celu površinu, radi boljeg sabijanja zemljišta I bržeg klijanja semena.
Image
Image
Image

Postavljanje busena trave

I korak-Priprema zemljišta

Za postavljanje busena nije potrebno idealno pripremljeno zemljište sa mnogo organskih materija kao za sejanje semena, jer zemlja busena sadrži iste.Zbog toga travnjak može biti I na lošijim zemljištima, jer će se svi nedostaci otkloniti dodavanjem busena.

II korak-polaganje busena

Polaganje busena moguće je tokom celog vegetacionog perioda, ako ima uslova za navodnjavanje. Najbolje vreme za to je u jesen i proleće.

III korak-obilno zavivanje

Busen treba što pre obilno i ravnomerno zaliti.

IV korak-valjanje travnjaka

Kada se busen prosuši, travnjak je potrebno povaljati lakim valjcima ili nabiti nogama.

V korak-podsejavanje šavova

Potrebno je unutar mesta na kojem se trake spajaju dodati pesak ili mešavinu treseta I peska, a zatim podsejati nekom semenom trave, najbolje engleski ljulj.
Image